Blog Cikgu Ramlan Pit

Cikgu Bahasa Melayu & Chef Dalam Masakan

Remaja : Fikirkan bersama…..

Peningkatan kes juvana yang melibatkan anak-anak remaja kian meningkat. Tragedi demi tragedi terpapar di dada-dada akhbar. Peningkatan ini sangat membimbangkan semua pihak termasuk ibu bapa, pihak sekolah dan pemimpin masyarakat. Masalah keruntuhan akhlak remaja didedahkan satu persatu saban hari. Kes-kes salah laku remaja seolah-olah bermusim. Kalau dulu kita digemparkan dengan isu bohsia dan bohjan, sekarang diam pula. Ada suatu ketika kita bimbang dengan kegiatan ‘black metal’ yang diperkatakan media, sekarang senyap sunyi. Namun perlu diingat bahawa isu-isu keruntuhan akhlak ini tidak tamat begitu sahaja, namun berterusan berlaku dan bakal kembali menjadi topik hangat sekiranya dipaparkan media sekali lagi.

Mengikut statistik, pada tahun 2000 seramai 5829 bilangan remaja yang diberkas untuk kesalahan juvana. Melalui jumlah tersebut seramai 3754 berumur 16-18 tahun, 1851 berumur 13-15 tahun dan selebihnya 224 adalah dalam kalangan mereka yang berumur 9-12 tahun. Perangkaan pelajar samseng yang diperoleh daripada Kementerian Pendidikan pula mencatat sejumlah 85 kes pelajar samseng dikesan di seluruh Malaysia pada tahun 1999 meningkat 8 kes berbanding tahun sebelumnya. Peningkatan kejadian membakar premis sekolah pula mencatat sebanyak 6 kes dan meningkat secara mendadak pada tahun berikutnya menjadi 19 kes. Tujuan pelajar hadir ke sekolah untuk menuntut ilmu adalah niat yang murni, bagaimana boleh bertukar kepada keinginan membakar sekolah?

Cuba bayangkan, apakah yang mendorong mereka sehingga terdesak untuk membakar sekolah yang menjadi tempat untuk menimba ilmu? Cukuplah statistik ringkas ini menjadi kayu ukur menunjukkan keruntuhan akhlak remaja yang menjadi-jadi tahun demi tahun. Sedangkan para remaja menjadi cermin hasil didikan ibu bapa, pihak sekolah dan pihak berkuasa. Pihak tersebut mempunyai peranan besar dalam membimbing remaja dan pelajar menerusi acuan tanggungjawab masing-masing. Apa yang berlaku, ibu bapa menyalahkan pihak sekolah, pihak sekolah menyalahkan guru, guru menyalahkan murid, masyarakat menyalahkan pemimpin, pemimpin menyalahkan kerajaan dan seterusnya. Semua pihak digesa agar meletakkan kesalahan di bahu individu lain.
Persoalannya sekarang bukan lagi siapa salah siapa benar. Akan tetapi, apakah faktor-faktornya? Sama-sama kita fikirkan. Wallahua’lam.

December 12, 2009 - Posted by | KISAH DAN TELADAN

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: